SENTENCE TRANSFORMATION || INTERROGATIVE SENTENCE || HOW TO CHANGE SENTENCE INTO INTERROGATIVE.

SENTENCE TRANSFORMATION || INTERROGATIVE SENTENCE || HOW TO CHANGE SENTENCE INTO INTERROGATIVE.


HOW TO CHANGE SENTENCE INTO INTERROGATIVE::


Transformation of Sentence is a vast topic. It includes Interrogative Sentence also. 


To transform a sentence into Interrogative the following rules are to be followed. 


1) If the Sentence contains a helping/ auxiliary verb then bring & put it in the beginning of the sentence & add a question mark at the end of the sentence. 


2) If there is not any auxiliary very in the sentence, then use Did in Past tense (sentence) and Do/Does in Present Tense Sentence (as per pronoun). 


3) REMEMBER::
 Nobody --- Anybody
    Never ---- Ever


EXERCISE SOLVED... 


1) He looks at me (without a helping verb) 
Answer: Does he look at me? 


2) I follow his order. (No helping verb) 
Answer: Do I follow his order? 


3) They have done the work. (with auxiliary) 
Answer: Have they done the work? 


4) We ordered a new book. (No auxiliary) 
Answer: Did we order a new book.? 

5)  A man is singing a song. (with helping) 
Answer: Is a man singing a song? 

6) He did his works on time. (No helping verb) 
Answer: Did he do his works on time? 

7) No one met us. (no helping verb) 
Answer: Did anyone meet us? 

 8) I have never seen the Tajmahal. (with helping) 
Answer: Have I ever seen the Tajmahal? 

9) She likes tea. (no helping verb) 
Answer: Does she like tea.? 

10) We watered the plants. (no helping verb) 
Answer: Did we water the plants? 

11) He longs for holiday. 
Answer: Does he long for holiday? 

12) I go to theatre everyday. 
Answer: Do I go to theatre everyday? 

13) My friend plays cricket  very well. 
Answer: Does my friend play cricket very well? 


CHANGE INTO NEGATIVE INTERROGATIVE::

In this case we need to take help of no, not, none etc.
  
Exercise solved: 

1) I wake up at 5am daily. 
Answer: Do I not wake up at 5am daily? 

2) My friend reached home late. 
Answer: Did my friend not reach home late? 

3) Suraj walks 5km regularly. 
Answer: Does Suraj not walk 5km daily? 

4) Ajanta looks after her grandmother. 
Answer: Does Ajanta not look after her grandmother? 

5) He was waiting for the bus. 
Answer: Was he not waiting for the bus? 

6) She met my uncle on the road. 
Answer: Did she not meet my uncle on the road? 

7) It is 5pm by my watch. 
Answer: Is is not 5pm by my watch? 

8) My father is a very angryan. 
Answer: Is not my father a very angry man? 


EXERCISE::

1) My uncle works hard. 

2) He is waiting on the road. 

3) They performed well. 

4) The player has jumped over the wall. 

5) It is very hot now. 

6) I shall help my brother. 

7) An orange fell down. 

8) I lost my adress. 

9) They have invited us. 

10) A beggar was waiting at the gate. 

11) Anita bought a new watch. 

12) I could not open the gate. 

13) The player threw the ball. 

14) I must write the answer. 

15) He visits the station daily. 

16) They don't work hard. 

17) She did not buy a new pen

18) I have to read this book. 

19) The earth is a planet. 

20) we should go for morning walk daily. 




                       #######

0 $type={blogger} :

Post a Comment